The Northern Consort

The Northern Consort, spelend op authentieke instrumenten, is een hechte groep musici die elke keer weer tot het uiterste gaan om de muziek op een spannende en frisse manier op het podium te krijgen. Met deze filosofie heeft ze een veelheid aan thematische en grensoverschrijdende programma’s gebracht, altijd op zoek naar verbindingen met andere kunst The Northern Consort, opgericht door Hanneke Wierenga en Vincent van Ballegooijen, speelt oude muziek, van begin 17e tot begin 19e eeuw, op authentieke instrumenten. Zo af en toe wordt ook recenter repertoire gespeeld.

Het ensemble heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een ensemble van een hechte groep musici die elke keer weer tot het uiterste gaan om de muziek op een spannende en frisse manier op het podium te krijgen. Met deze filosofie heeft ze een veelheid aan thematische en grensoverschrijdende programma’s gebracht. Talrijke dichters, schrijvers, acteurs, tekenaars, zangers en solisten hebben hun kunsten samen met het ensemble ten toon gespreid. We noemen: Thomas Rosenboom, Toon Tellegen, Tonnus Oosterhof, Rutger Kopland, Random Collision, Jos van Veldhoven en Thomas von der Dunk.

The Northern Consort heeft daarmee laten zien dat het geen muziek ‘van de plank’ speelt, maar graag spannende verbindingen legt met andere kunstvormen. Daarnaast weet het ensemble ook een gewone uitvoering tot een sprankelende ervaring te maken, bijvoorbeeld als begeleidingsorkest van het hogere segment kamerkoren.

The Northern Consort is niet alleen op concertpodia actief. Steeds vaker zoeken we maatschappelijke organisaties en doelgroepen op om samen met hen een mooi muziekproject te maken. Onze belangrijkste filosofie is dat we met de muziek die ons zoveel geeft, ook graag mensen bereiken die er niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Dat Bach en Haydn ook hen diep kan raken, troost kan bieden, versteld laat staan, hebben we de afgelopen seizoenen gemerkt aan jongeren in de hulpverlening, Riepe-verkopers op straat, daklozen bij het Leger des Heils, vluchtelingen uit alle windstreken…

The Northern Consort kent een bezetting die, afhankelijk van het repertoire, kan variëren van 4 tot 25 professionele musici. Naast initiatiefnemers Hanneke Wierenga en Vincent van Ballegooijen bestaat het ensemble uit een vaste groep kernspelers die bij de meeste projecten terugkeren.