Dirigent

Fokko Oldenhuis

Sinds 2019 is Fokko Oldenhuis dirigent van de Stichting Matthäus Passion in Edam. Fokko studeerde koordirectie aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie met de vermelding ‘met onderscheiding’. Zijn docenten waren onder anderen Bruno de Greeve en Daniel Reuss. Tegenwoordig is Fokko docent koordirectie en cursusleider van de Applicatieopleiding Koordirectie en de Internationale Kurt Thomas Cursus aan het Conservatorium in Utrecht.

Daarnaast is hij dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij, Kamerkoor Next, Koor Neon, het Slotkoor en Cantolanda. Hij gaf met zijn koren concerten in België, Duitsland, Polen, Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Kroatië en Brazilië en trad op voor radio en televisie in binnen- en buitenland.

Fokko gaf workshops onder andere bij het Nederlands Kamerkoor en tijdens Europa Cantat in 2015 in Hongarije. Als repetitor bereidde hij concerten voor met Capella Amsterdam. In 2021 was hij dirigent van de première van de opera Ritual Bells, Global Gongs van Sinta Wullur met uitvoeringen door het hele land, onder andere in het Muziekgebouw aan het IJ.

Regelmatig is Fokko aan het werk in Brazilië. Naast de tournées die hij daar met zijn koren maakte, gaf hij gastcolleges en masterclasses aan de universiteiten van São Paulo (USP) en Londrina (UEL). Hij treedt regelmatig op tijdens het Festival Unicanto de Corais in Londrina en dirigeerde daar in 2018 het Requiem van Mozart met het orkest van de UEL en een internationaal koor samengesteld uit zangers uit Brazilië, Nederland en Colombia. Het was de eerste uitvoering ooit in de stad Londrina.

Als pleitbezorger van nieuwe muziek dirigeerde Fokko vele premières van composities die op zijn initiatief geschreven werden. Met Koor Neon werkt hij samen met het Conservatorium van Amsterdam voor de uitvoering van nieuwe composities voor koor en orgel in het Orgelpark in Amsterdam, en ook met compositieafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, door jaarlijks nieuwe koorcomposities voor koor en live elektronica uit te voeren tijdens de Open Performance Site in de Nicoläikerk in Utrecht.

Fokko is artistiek adviseur bij de Stichting Culturele Evenementen van de Nicolaïkerk in Utrecht en lid van de artistieke commissie van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Samen met Hans Noijens schreef hij in 2010 Doen en Laten, repetitietechniek voor koordirigenten.

Meer informatie is te vinden op www.fokkooldenhuis.nl