Solisten

William Knight, tenor

De Engelse hoge tenor William Knight, specialist in oude muziek, is koorzanger, solist en
componist. Hij zingt dit jaar de Evangelistenpartij.

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York, terwijl hij in York Minster zong als Tenor Choral Scholar.

Daarna werkte William een tijd in Londen als freelance-zanger, waar hij zong met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort. Hij heeft ook in verscheidene kerkkoren gezongen, zoals die van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church. Hij volgde in deze tijd ook lessen bij Ian Partridge.

Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Hij is gespecialiseerd in hoge tenorzang en heeft ook diverse haute-contre rollen gezongen als Colin in Rousseau’s Le Devin du Village en Actéon in Charpentier’s Actéon. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Een andere passie van hem is componeren. Een aantal van zijn werken is al uitgevoerd in Engeland, en het Nederlands Kamerkoor heeft kortgeleden de wereldpremière van zijn werk Dirge for Fideles gezongen.

William geniet zeer van zijn positie als één van de kernleden van het Nederlands Kamerkoor, waar hij sinds november 2014 deel van uitmaakt, en kijkt uit naar de vele komende projecten.

Lees meer
Pierre Mak, bariton

Bariton Pierre Mak is een graag geziene gast in Edam; al sinds 2008 zingt hij de Christuspartij, gekenmerkt door diep inlevingsvermogen en warmte.

Pierre Mak studeerde zang aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht, aan het Mozarteum in Salzburg en de Schola Cantorum Basiliensis in Basel. Hij nam deel aan masterclasses bij Elisabeth Schwarzkopf en Robert Holl. Verder volgde hij lessen bij Aafje Heynis, Henny Diemer en Margreet Honig.

Pierre Mak werkt met grote regelmaat als solist mee aan oratoriumuitvoeringen. De Passies van Bach, een groot aantal 19e eeuwse oratoria zoals het Requiem van Fauré, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Paulus en Elias van Mendelssohn en enige 20e eeuwse oratoria zoals Carmina Burana van Orff  en A Child of our Time van Tippett behoren tot zijn repertoire.

Ook gaf hij talloze liederenrecitals. Met name het Duits-Romantisch en het Franse lied hebben zijn grote voorliefde.

In het najaar van 2007 maakte hij met groot succes zijn scenische operadebuut in een productie van Operastudio Nederland, waarin hij onder regie van Harry Kupfer de rol van Der Gatte in Reigen – Philippe Boesmans, vertolkte. Enige tijd later volgde een reprise van deze productie in het Théatre de la Bastille in Parijs.

In 2009 was Mak te zien in de reconstructie van Granida van P.C. Hooft, gerealiseerd door Stichting Ipermestra en Wim Trompert. In 2011 zong hij de rol van Frank in Die Fledermaus van Johan Strauss, geregisseerd door Hans Nieuwenhuis. Ook nam hij deel aan het zeer succesvolle project Rheingold op de Rijn in Das Rheingold van Richard Wagner, waarin hij de rol van Fasolt voor zijn rekening nam.

In juli 2018 was hij te zien en te horen in de rol van Lamme Goedzak in de opera Thijl van Jan van Gilse.

Pierre Mak is als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Lees meer
Marjon Strijk, sopraan

Sopraan Marjon Strijk is een ervaren zangeres met vele talenten. Zij heeft haar sporen zowel
in oude als moderne muziek verdiend.  Koorconcerten, solo-optredens, cd-opnames,
liedkunst, theater en zelfs een popprogramma, het is er allemaal.

Sopraan Marjon Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen; zij zette deze voort bij Eugenie Ditewig en Elena Vink. Zij volgde masterclasses bij o.a. Ulrich Eisenlohr (met pianist Jeroen Snijder) en bij Michael Chance.

Als soliste wordt zij vaak gevraagd voor verschillende koorconcerten. Haar repertoire omvat vele stijlperioden: van Schütz, Buxtehude, Charpentier naar Bach, Händel, Rameau via Haydn en Mozart naar Schubert, Mendelssohn en Brahms. Ook zingt zij hedendaagse muziek zoals het Requiem van Rutter en Angel of Light van Gert Oost (première). Ze zong ook de indringende cyclus van H. Andriessen voor sopraan en orkest: Miroir de Peine.

Marjon werkte als soliste met dirigenten als Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Peter Harvey, Klaas Stok en Stephan MacLeod.

Zij werkte mee aan verscheidene cd-opnamen zoals Mozarts Requiem en het beroemde Miserere van Gregorio Allegri. Zij is te horen op cd met de complete serie geestelijke cantates van Johann Seb. Bach en zij nam cd’s op met wereldlijke solocantates van Vivaldi. Daarna volgden nog cd-opnamen van Bach´s Johannes en Matthäus Passion.

Marjon Strijk zingt, behalve solo, in verscheidene professionele ensembles. Ook richt zij zich graag op de liedkunst waarbij zij met verschillende musici optreedt en op het theater.

Marjon was vast verbonden aan het (solisten)ensemble van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, waarbij zij in 2004 meewerkte aan een cd-opname van Bach’s Johannes Passion die in solistische bezetting werd uitgevoerd. Marjon is als freelancer verbonden aan het Nederlands Kamerkoor.

Marjon maakt deel uit van het solistenensemble Quink, waarmee zij, naast concerten in Nederland, elk jaar een aantal weken op tournee gaat door Amerika en masterclasses verzorgt.

Met organist Henk Veldman vormt Marjon sinds 2015 een vast duo ‘Just Fantasy’ waarmee zij een popprogramma heeft samengesteld met oude en nieuwe popsongs die Henk Veldman bewerkte voor sopraan en orgel. Beide musici willen een brug slaan tussen de pop en de klassieke wereld. Inmiddels is er een cd opgenomen en gestart met een tour door Nederland.

Meer informatie op www.marjonstrijk.nl

 

Lees meer
David van Laar, countertenor

Tijdens zijn studie orgel bij Theo Jellema ontdekte de jonge altus David van Laar zijn altstem en zijn liefde voor zingen.

Kort daarop startte hij in 2013 zijn studie zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

In juni 2017 sloot hij zijn bachelor cum laude af. Tegenwoordig combineert David de masters van het Conservatorium van Amsterdam en het Prins Claus Conservatorium en krijgt hij les van Xenia Meijer en Hanneke de Wit.

David was de altsolist bij het live uitgezonden NPO Radio 4 Kerstconcert onder leiding van Klaas Stok, met het Radio Filharmonisch Orkest en Consensus Vocalis. Ook soleerde hij met Barokopera Amsterdam in Frankrijk met ‘Purcell Gala; William and Mary’. Afgelopen zomer werd een live-registratie van een concert met Vox Luminis uitgezonden op tv-zender France 3, waarin hij solist was bij het Dixit Dominus van Händel.

Als vocaal solist heeft David opgetreden met ensembles en orkesten in binnen- en buitenland, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten, Vox Luminis, Barokopera Amsterdam, Eik en Linde, The Northern Consort en het Luthers Bach Ensemble. Zo was hij te horen in werken van Bach (Matthäus-, Johannes-, en Markus-Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Magnificat en vele cantates) en Vivaldi (Stabat Mater, Gloria, Dixit Dominus en Magnificat).

Sinds kort heeft David ook een aanstelling als zangdocent van het Roder Jongenskoor en het Roder Meisjeskoor. Als organist is hij verbonden aan de Sint Jozefkathedraal in Groningen en speelt hij regelmatig continuo in orkesten als Concerto d’Amsterdam.

Lees meer
Robbert Muuse, bas

De bariton Robbert Muuse vertolkt als oratoriumsolist vele werken van J.S. Bach. Oude muziek vormt een vast onderdeel van zijn repertoire. Hij zingt daarnaast uiteenlopend repertoire van renaissance tot hedendaags,

zoals van Monteverdi, Franse barok, Händel, Beethoven, Mozart, Haydn, Rossini, Mendelssohn, Brahms, Puccini, Fauré, Poulenc, Duruflé, Tippett, Vaughan Williams (Sea Symphony) en Erwin Schulhoff.

In 2016 zong hij met pianoduo Arthur en Lucas Jussen de Carmina Burana van Carl Orff. In concerten en opera’s werkte hij als solist met dirigenten Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend, Valéry Gergiev, Christoph Poppen, Jos van Veldhoven, Paul Goodwin, Kynan Johns en Matthew Halls, in samenwerking met orkesten Holland Baroque Society, Philharmonie Zuid-Nederland, Het Nederlands Symfonieorkest, Combattimento Consort, Vlaams Radio Orkest, Concerto d’Amsterdam, De Nederlandse Bachvereniging, ensemble Ex Tempore en Mannheimer Hofkapelle o.l.v. Florian Heyerick, Neue Philharmonie Westfalen, Southbank Sinfonia (Londen), het Verbier Festival Orchestra, en de diverse Nederlandse symfonieorkesten. Hij zong tientallen operarollen zoals de titelrol in Eugen Onegin van Tsjaikovski. Verder o.a. van Mozart Così fan Tutte, Zaide en Die Zauberflöte; Aeneas (Purcell), Phaeton (Lully), Agrippina (Händel); Boswachter in Het Sluwe Vosje (Janáček), Hänsel und Gretel (Humperdinck), Escamillo in La Tragédie de Carmen (Bizet/Brook), Dr. Falke in Die Fledermaus (J.Strauss).

Oude muziek vormt een vast onderdeel van zijn repertoire. Zo was hij 10 jaar baroksolist in het Franse Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos. In 2017 verschenen 2 CD’s met Passion Cantatas van Graupner, met ensemble Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick. Sinds 2002 is hij freelance werkzaam in het Nederlands Kamerkoor.

Liedrecitals gaf hij sinds 1994 met pianiste Micha van Weers, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Parijs. Kenmerkend in hun repertoire zijn bijzondere, maar onbekende liedwerken: Zo hebben zij een grote verzameling liederen opgebouwd van joodse componisten tot aan WOII. Zij maakten verschillende CD’s. Bij label Challenge Records brachten zij CD’s uit: “Alle Lust will Ewigkeit” met première-opnamen van liederen van Julius Röntgen, en “Songs of Quest and Inspiration” met veelal wereldpremière-opnamen van liederen van Cyril Scott.

Robbert Muuse werd in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward en Julius Drake; daarvoor studeerde hij Cum Laude af voor zang en opera bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht, hij vervolgde zijn vocale studie bij Donald Litaker (Opernschule Karlsruhe), en studeerde samen met pianiste Micha van Weers Liedgestaltung bij Konrad Richter (Stuttgart) en Hartmut Höll (Mozarteum Salzburg).

Lees meer
Jan van Elsacker, tenor

Jan Van Elsackers palmares is indrukwekkend, de vrucht van een lange en mooie
zangcarrière die hij als jong talent in het Antwerpse Kathedraalkoor begon.

In 1996 werd Jan Van Elsacker laureaat van het internationale concours ‘Musica Antiqua Brugge’, de grote internationale doorbraak van de dan nog maar 31-jarige Antwerpenaar wiens grote voorliefde uitgaat naar de vroeg Italiaanse barok. Het is, naast zijn Passie-vertolkingen, vooral in deze muziek dat Jan Van Elsacker een internationaal grote reputatie heeft opgebouwd waarmee hij uitgebreid naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië wordt gevraagd.

Na zijn studies piano en zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium deed hij zijn eerste ervaringen op door de samenwerking met La Petite Bande, Collegium Vocale en Currende. In 2007 heeft Jan het ensemble ‘Il Trionfo del Tempo’ opgericht. Ze brachten reeds opgemerkte concerten in België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Tsjechië. Jan wordt ook regelmatig uitgenodigd in het buitenland om daar masterclasses te geven rond de Italiaanse vroegbarok. Tevens is hij docent aan de academie te Lier (België) en aan de Musikhochschule van Trossingen (Duitsland) Op Goede Vrijdag 2011 zong Jan in Cuenca (Spanje) de tenorpartij in cantates van Bach o.l.v. Gustav Leonhardt.

In januari 2008 vertolkte hij in de Nationale Opera van Polen (Warschau) nog de titelrol in Monteverdi’s Orfeo in samenwerking met La Fenice, een productie die in 2015 – 2016 herhaald werd in Frankrijk en Spanje.

Met La Fenice o.l.v. Jean Tubery heeft Jan in november 2017 de Mariavespers van Monteverdi opgenomen; alweer voor de derde maal. Op dat moment had hij al vele cd-opnames gemaakt, onder andere van werken van Heinrich Schuetz (evangelistenpartij) en van Franz Schubert (Winterreise), die zeer goed ontvangen werden.

Jan Van Elsacker werkt regelmatig samen met gereputeerde gezelschappen als Concerto Palatino, Le Poème Harmonique, Weser Renaissance, la Fenice en andere. Met Jos van Immerseel, Claire Chevallier, Anthony Romaniuk en Tom Beghin bracht hij reeds meerdere liederrecitals.

Lees meer