Tobias Scharfenberger, bariton

De Duitse bariton Tobias Scharfenberger begon zijn studie aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover bij Gerhard Faulstich en in Karlsruhe bij Roland Hermann. Hij nam deel aan masterclasses van Brigitte Fassbaender, Peter Schreier en Thomas Allen, evenals van Roger Vignoles en het duo Mitsuko Shirai/Hartmut Höll. Hij won diverse prijzen, onder andere tijdens de Mozart-competitie in Würtzburg, het zangconcours voor jonge zangers in Berlijn en een prijs voor jonge zangers van het Richard Strauss genootschap in München. Ook kreeg hij diverse beurzen, onder andere voor zijn interpretatie van Schubert’s Die Schöne Müllerin.

Na meer dan vijf jaar verbonden te zijn geweest aan de operagezelschappen van Bielefeld en Keulen verheugt hij zich momenteel in een groeiende internationale carrière in opera- en concertrepertoire. Hij trad op in een aantal bijzonder prestigieuze operagezelschappen in Duitsland, waaronder de Komische Oper in Berlijn, het Aalto-Muziektheater in Essen, de Staatsoper van Stuttgart en de opera van Frankfurt am Main. In Italië gasteerde hij in Teatro Carlo Felice, Genua, Teatro Verdi, Padua, Teatro delle Muse, Ancona en ter gelegenheid van de heropening van het Teatro da Ponte in Vittorio Veneto.

Zijn uitgebreide operarepertoire bevat de rollen van Papageno (Die Zauberflöte), Guglielmo (Così fan Tutte), graaf Almaviva (Le Nozze di Figaro), Danilo (The merry widow) en Figaro (Il Barbieri di Siviglia). Hij trad ook op in de slechts zelden opgevoerde productie Genoveva van Robert Schumann en in eigentijdse opera’s zoals van Judith Weir (The blond Eckbert), in de wereldpremière van Salvatore Sciarrino’s Perseo e Andromeda, in John Adams’ Death of Klinghoffer’ en in Manfred Trojahn’s Enrico. Tobias werd internationaal geroemd voor zijn titelrol in Montezuma, de onlangs herontdekte opera van Antonio Vivaldi , de eerste scenische uitvoering na meer dan 270 jaar tijdens het Barga-Festival/Altstadtherbst-Festival in Düsseldorf.

Scharfenberger heeft opgetreden met het Israelisch Philharmonisch Orkest o.l.v. Zubin Mehta, met het WDR Sinfonieorchester Köln, o.l.v. Kent Nagano, het Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI (Turijn)o.l.v. Jeffrey Tate, met het Münchener Kammerorchester, het Bamberger Symphoniker en met het Melbourne Symphony Orchestra. He heeft concerten en recitals verzorgd in de Verenigde Staten, Israel, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Rusland en Australië.

Sinds 2017 is Scharfenberger directeur van het Mosel Muziekfestival in Trier.