Stephen Kavelaar, muzikale leiding

Stephen Kavelaar studeerde koordirectie aan het conservatorium in Rotterdam, zang bij Marianne Dieleman en interpretatielessen bij Meindert Kraak. Hij leidde meerdere concert- en kamerkoren en trad op in twee TV-uitzendingen en maakte cd-opnames van Bach’s Johannes Passion en de traditionele Christmas Carols.

Sinds 2001 is hij artistiek en muzikaal verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk van Edam, traditioneel op de Goede Vrijdag. Hij heeft meerdere grotere koorprojecten gedirigeerd in Den Haag, Utrecht en Tilburg. Hieraan werkten professionele solisten en orkesten mee. Met het Concertkoor Rijswijk voerde hij in 2005 Bachs Johannes Passion scènisch op in de Rijswijkse schouwburg.

Met de kamerkoren realiseerde hij producties met (veelal a capella) muziek in diverse muziekstijlen (van Italiaanse renaissance componisten als Monteverdi en Arcadelt tot en met muziek van de 20e eeuw van Stravinsky, Duruflé, Britten en Nederlandse componisten als Daan Manneke, Kees van Baaren en Hendrik Andriessen).

Als artistiek leider/gastdirigent verzorgt hij voor International Cultural Productions (ICP) sinds 1999 producties in het buitenland. In de Thomaskirche in Leipzig heeft hij in 2000 Bachs Matthäus Passion gedirigeerd. Verder zijn er optredens geweest in Luxemburg, Engeland (York), Hongarije (Skékesfehervár en Boedapest), Tsjechië (Praag en Beroun), Slowakije (Bratislava), Duitsland (Halle, Dresden, Dornheim en Berlijn), Polen (Wroclaw) en Frankrijk (Perigeux, Bergécac en Parijs).

In Nederland heeft hij gewerkt met het Randstedelijk Begeleidingsorkest en het Promenade Orkest, als ook met de op barokinstrumenten musicerende ensembles Florilegium Musicum, Collegium Musicum en The Northern Consort. In Duitsland werkte hij met Sinfonietta Dresden, Musica Juventa en het Fasch Ensemble. De musici van de twee laatst genoemde orkesten komen onder meer uit het Gewandhaus Orchester Leipzig.

In Tsjechië werkt hij regelmatig met het Praagse orkest Atlantis. Twee keer concerteerde hij in Hongarije met het orkest, dat jonge veelbelovende musici opleidt voor een plaats op de beroemde en prestigieuze Franz Liszt muziek-academie in Budapest. Samen met de countertenor Sytse Buwalda verzorgde Stephen Kavelaar regelmatig masterclasses coloratuur-zingen.