Kinderkoor van de Academy of Vocal Arts

De Academy of Vocal Arts in Den Haag beschikt over diverse opleidingskoren en concertkoren. Tijdens de uitvoering van de Matthäus Passion  werken kinderen van Musicanti en het Haags Kinderkoor mee.

De leerlingen van de Academy of Vocal Arts krijgen zang- en solfègelessen en zingen in bijvoorbeeld het Haags Kinderkoor, Musicanti, Vocaal Ensemble Cantamare of ACVA VOCES, het kamerkoor van de ACVA.

Koren van de ACVA zongen onder andere in Arezzo (2007), paleis Noordeinde (2008), Luzern (2010) en Bazel (2012), werkten mee aan de opera Carmen onder regie van Floris Visser (2012) en wonnen de Overall-Prijs van het 20e Internationaal Kodály Festival in Komló, Hongarije (2013). In 2014 en 2015 voerde de ACVA de Matthäus Passion van Bach uit, die gevolgd werd door de Johannes Passion in 2016, het Fauré Requiem in 2017 en het Mozart Requiem in 2018.

De Academy of Vocal Arts (ACVA) begon in 1990 met twaalf kinderen als ‘Zangschool Zuid-Holland’ en groeide in meer dan 25 jaar uit tot de grote zangschool, die zich sinds 2012 Academy of Vocal Arts noemt. De ACVA creëert mogelijkheden voor jong en oud om de kunst van het zingen te onderzoeken en te beleven, waarbij het kind centraal staat. Jaarlijks organiseert de ACVA eigen producties en verleent haar medewerking aan uitvoeringen van bijvoorbeeld de Matthäus-Passion en de Carmina Burana.

Silvère van Lieshout is directeur van de Academy of Vocal Arts. Hij dirigeert het daaraan verbonden kinderkoor Musicanti, Vocaal Ensemble Cantamare en ACVA VOCES. Van Lieshout begon zijn carrière als dirigent in Helmond. Van 1986 tot 2003 was hij als stafmedewerker Kinder- en Jeugdkoren verbonden aan het landelijk Instituut voor de Koorzang, SNK, dat later opging in Unisono. Onder andere het Rotterdams Jongenskoor, het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor stonden onder zijn leiding.

Naast dirigent is hij de auteur van de methode Jongleren, die in Nederland veelvuldig wordt gebruikt om kinderen en volwassenen van blad te leren zingen. Vanwege zijn verdiensten voor de kinderkoorzang in en buiten Nederland werd hij in 2008 door het Europees Muziek Festival voor de Jeugd benoemd tot  ambassadeur van dit toonaangevende festival en in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Daniëlle van Lieshout is dirigent van het Haags Kinderkoor. In aansluiting op de dirgeerklas van de ACVA volgde zij lessen bij Michael Reif en Volker Hempfling in Freiburg en bij Marc Korovitch in Parijs. Momenteel studeert zij koordirectie bij Wiecher Mandemaker aan het conservatorium van Rotterdam.

Interview met Silvère van Lieshout van de Academy of Vocal Arts

Meer informatie over ACVA