Accademia Amsterdam

Het barokorkest Accademia Amsterdam begeleidt opnieuw de uitvoering van de Matthaus Passion. Accademia Amsterdam ontleent haar naam aan een van oorsprong Italiaanse instelling, die vooral in de 17e en de 18e eeuw floreerde. Men kwam bijeen om te musiceren en te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen. Accademia Amsterdam werkt in deze traditie: gezamenlijk wordt gewerkt aan een duidelijke interpretatie van de muziek. Bij het geven van concerten staat het behagen van het publiek centraal. Dit bereikt men door gebruik te maken van de ‘Sprekende Stijl’ die haar oorsprong kent in de Retorica. Via deze Retorica wordt inzicht gegeven in de kleurrijke wereld van het Affect dat tegenwoordig omschreven kan worden als de wereld van het gevoel.

Accademia Amsterdam werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. Het ensemble bestaat uit musici opgeleid in de traditie van de authentieke uitvoeringspraktijk. De leden hebben een uitgebreide concertervaring en treden regelmatig op in de bekende Europese barokorkesten.

Het ensemble geeft concerten in binnen- en buitenland en nam de succesvolle cd ‘A Choice Collection of Dances’ op. In 2006 was het ensemble de hoofdgast in festival Solomeo in Italië. Deze succesvolle Nederlands-Italiaanse samenwerking leidde tot een cd met kamermuziek van weerszijden van de Alpen.

Accademia Amsterdam zoekt het avontuur door bijzondere projecten op te zetten. Met barokdanseres Dorothée Wortelboer organiseerde het ensemble een voorstelling op een binnenvaartschip die onder meer te zien was in het Oerolfestival op Terschelling. In 2013 werden Bachs Goldbergvariaties gespeeld én gezongen(!) samen met kamerkoor PA’dam. Rond Händels leermeester F.W. Zachow initieerde Accademia Amsterdam een project met de uitvoering en opnamen van al zijn nog niet eerder gehoorde cantates. Van het werk van deze onterecht vergeten componist nam Accademia Amsterdam een cd op met (kerst)cantates.

U kunt Accademia Amsterdam regelmatig horen in de grote oratoria van Bach en Händel. Het orkest werkt daarbij samen met bekende dirigenten en koren.

Sinds 2010 geven musici van Accademia Amsterdam een jaarlijkse zomercursus voor muziekliefhebbers op prachtige historische locaties in Perugia (Italië).