Accademia Amsterdam

De naam Accademia Amsterdam komt voort uit het 17e– en 18e eeuwse Italië. In die tijd was een accademia een instelling waar men niet alleen musiceerde, maar ook discussieerde over allerlei zaken. Het ensemble werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. De musici zijn specialisten in het uitvoeren van Oude Muziek. Zij hebben hun ervaring opgedaan in beroemde ensembles als Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging, Currende en La Chapelle Royale.

Accademia Amsterdam is veelzijdig en treedt regelmatig op in festivals, in binnen- en buitenland. Het barokorkest verleent medewerking aan cantate-uitvoeringen, opera’s en oratoria. Daarnaast is het ensemble te horen in het kamermuziekcircuit. De concertmeesterplek wordt gedeeld door Jan Pieter van Coolwijk en Mariëtte Holtrop.

Accademia Amsterdam werkt regelmatig samen met barokdansspecialiste Dorothée Wortelboer. De co-poductie Schipbreuk in Hoepelrok, een serie voorstellingen op een binnenvaartschip, nam plaats in het Oerol-festival op Terschelling. Het ensemble maakte een levendige cd met barokdansen, A Choice Collection of Dances. Tijdens de opnamen werd live gedanst om precies de juiste karakters te kunnen vastleggen.

Het orkest was te gast in Festival Solomeo bij Perugia, Italië. Deze Nederlands-Italiaanse samenwerking leidde tot de cd Passie en Vakmanschap, met kamermuziek van weerszijde van de Alpen.

Accademia Amsterdam is bezig met een bijzonder project rond Händels leermeester F.W. Zachow. Het omvat premières en opnamen van de kerkcantates van deze onterecht vergeten componist. Het ensemble werd geïnspireerd door de in 2017 overleden klavecinist en dirigent Ludger Remy uit Dresden.

De eerste succesvolle cd met cantates rond de Kersttijd leidde tot concertuitnodigingen, onder andere in de Verenigde Staten. Samen met het professioneel kamerkoor PA’dam voerde Accademia Amsterdam de gezongen (!) Goldbergvariaties uit onder leiding van Maria van Nieukerken. Vincent Bijlo werkte mee in de rol van J.S. Bach.

Jaarlijks organiseert het ensemble een zomercursus kamermuziek/kunst/koken in Perugia (Italië) voor amateurmusici, (koor)zangers en liefhebbers van Italië. Sinds 2017 kunnen liefhebbers het hele jaar actief kunst- en muziek beoefenen op de eigen cursuslocatie in Umbrië.

In 2015 vierde Accademia Amsterdam het 25-jarig jubileum met ‘Koninklijke’ concerten en een extra feestelijke zomercursus. In 2018 verzorgde het ensemble op renaissance-instrumenten de openingsvoorstelling in het Festival Hoorn-Oude Muziek Nu, in samenwerking met dansgroep Fiori di Folia van Dorothée Wortelboer.

Meer informatie zie www.accademia-amsterdam.nl.

TERUG