Uitvoering 2019

Stephen Kavelaar, dirigent

Na zijn studie koordirectie in Rotterdam leidde Stephen meerdere concert- en kamerkoren. Hij trad op in twee TV-uitzendingen en maakte CD-opnames van Bach’s Johannes Passion en de traditionele Christmas Carols.

Sinds 2001 is hij artistiek en muzikaal verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk van Edam.

Lees meer

Leon van Liere, evangelist

Leon van Liere studeerde klassiek zang bij Frans Huijts aan het Rotterdams Conservatorium, waarna hij zijn opleiding vervolgde bij Raymond Modesti. Momenteel wordt hij gecoacht door Brian Masuda en ontvangt hij lessen van Rudolf Piernay.

Als oratoriumzanger vertolkte hij soli in onder andere de Matthäus Passion en Johannes Passion van Bach, Messiah van Händel, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem en diverse missen van Mozart, Elias en Paulus van Mendelssohn, het Requiem van Verdi en Stabat Mater en het Requiem van Dvorak.

Lees meer

Pierre Mak, CHRISTUS

Pierre Mak studeerde zang aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht, aan het Mozarteum in Salzburg en de Schola Cantorum Basiliensis in Basel.

Hij werkt met grote regelmaat als solist mee aan oratoriumuitvoeringen. De Passie van Bach, een groot aantal 19e eeuwse oratoria o.a. Requiem – Fauré, Ein Deutsches Requiem – Brahms, Paulus en Elias Mendelssohn en enige 20e eeuwse oratoria o.a. Carmina Burana- Orff  en A Child of our Time van Tippett behoren tot zijn repertoire.

Ook geeft hij talloze liederenrecitals. Met name het Duits-Romantisch en het Frans lied hebben zijn grote voorliefde. Pierre Mak is als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Lees meer

MARIA VALDMAA, SOPRAAN

De Estische sopraan Maria Valdmaa heeft haar sporen verdiend in zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire. Ze heeft als solist opgetreden in heel Europa. Haar stem wordt door recensenten omschreven als ‘puur en uitzonderlijk fraai gekleurd’.

Voor zij een zangcarrière begon studeerde Maria Valdmaa Estische taal en literatuur aan Tallinn University. Zij werd  opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze haar Bachelor- en Master-graad behaalde in oude muziek en historische uitvoeringspraktijk. Daar studeerde ze bij Barbara Pearson en bij andere vooraanstaande oude muziek-specialisten als Jill Feldman, Michael Chance, Peter Kooij en Vitali Rozynko.

Lees meer

David ten Kate, countertenor

Countertenor Dave ten Kate werd geboren in Nederland en begon op zeer jonge leeftijd met zingen als sopraan in het Haags Matrozen Koor. Hier kreeg hij zijn eerste zanglessen van Gregor Bak en Sipke de Jong. Na de middelbare school zette hij zijn studie door aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rita Dams en Wout Oosterkamp, waarna hij een aantal jaren les had van Marjan Kuiper.

Mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation, volgde Dave lessen van Martha Sharp, Johannes Effertz-Wolf, Monika Lentz en Adriaan de Wit aan het Mozarteum in Salzburg. Hier werd al snel duidelijk dat zijn stem zeer veel mogelijkheden had.

Lees meer

Berend Eijkhout, bariton

Berend Eijkhout (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij Nadine Secunde, Albert Bonnema, Michael Chance, Frans Huijts, Johannette Zomer en Marcel Reijans.

Hij werd al tijdens zijn studie een veelgevraagd solist in het oratoriumvak. Op zijn repertoire staan onder andere de Passionen, het Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en diverse missen en cantates van Bach, de Requiems van Mozart, Brahms, Fauré en Duruflé, Petite Messe Solennelle, Messiah en Schöpfung.

Lees meer

Adriaan de Koster, tenor

De tenor Adriaan De Koster begon zijn hogere muziekstudies in 2002, na zijn universitaire opleidingen economie en cultuurmanagement. Na zijn master zang aan het Lemmensinstituut (Leuven) bij Jan Caals, Marianne Vliegen en Lieve Jansen studeerde hij in Den Haag bij Andrew Schroeder.

Als solist zong hij de tenorpartij in vele cantates en het Magnificat van J.S. Bach, en ook in de Maria-vespers van Monteverdi, in de Messiah, L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato, Dixit Dominus en Chandos Anthem 11  van Händel. Ook was hij te horen in de muziektheaterproductie Almschi met de Octopus Solisten en in Rossini’s Il signor Bruschino vertolkte hij de rol van Florville.

Lees meer

Accademia Amsterdam

De naam Accademia Amsterdam komt voort uit het 17e– en 18e– eeuwse Italië. In die tijd was een accademia een instelling waar men niet alleen musiceerde maar ook discussieerde over allerlei zaken. Het ensemble werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor.

De musici zijn specialisten in het uitvoeren van Oude Muziek. Zij hebben hun ervaring opgedaan in beroemde ensembles als Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging, Currende en La Chapelle Royale.

Lees meer

Matthäus Koor Edam

Het Matthäus Koor Edam ontstond in 1999 als projectkoor uit de zangvereniging Zang Edam. Met de oprichting ervan werd na ruim dertig jaar de traditie voortgezet van een jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk van Edam. Het Matthäus Koor Edam bestaat gedeeltelijk uit zangers uit Edam, maar staat ook open voor zangers uit de regio en de rest van Nederland.

De eerste uitvoering was op 29 maart 1999, samen met het Datkakoor uit Amsterdam en onder leiding van de dirigent van dat koor, Pierre Schuitemaker. Leden van het Matthäus Koor kwamen in 2000 in contact met de huidige dirigent Stephen Kavelaar tijdens een reis naar Leipzig, waar zij onder zijn leiding meezongen in een uitvoering van de Matthäus Passion in de Thomaskirche van Leipzig.

Lees meer

Kinderkoor van de Academy of Vocal Arts

De Academy of Vocal Arts n Den Haag beschikt over diverse opleidingskoren en concertkoren. Tijdens de uitvoering van de Matthäus Passion  werken kinderen van Musicanti en het Haags Kinderkoor mee.

De leerlingen van de Academy of Vocal Arts krijgen zang- en solfègelessen en zingen in bijvoorbeeld het Haags Kinderkoor, Musicanti, Vocaal Ensemble Cantamare of ACVA VOCES, het kamerkoor van de ACVA.

Lees meer