Maria Valdmaa, sopraan

De Estische sopraan Maria Valdmaa heeft haar sporen verdiend in zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire. Ze trad als solist op in heel Europa.

Haar stem wordt door recensenten omschreven als “puur en uitzonderlijk fraai gekleurd”.

Maria zong onlangs in de Bach-cantate Weichet nur, betrübte Schatten (BWV 202) met Thomas Zehetmair en het Estisch Nationale Symfonieorkest, in de Johannes Passion door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven, in het Stabat Mater van Arvo Pärt met het Goeyvaerts String Trio, in Mendelssohns Elias met Paul McCreesh en het Groot Omroepkoor, in Händels Israel in Egypt met Richard Egarr en het Residentieorkest en in Haydns Scena di Berenice en Mahlers Vierde symfonie met Tõnu Kaljuste en Riga Sinfonietta.

In 2014 won Maria de Michael Oliver Prize en de publieksprijs (Michael Normington Prize) in de Handel Singing Competition in Londen. In 2013 eindigde ze als tweede bij de Premio Fatima Terzo, het vocalistenconcours voor barokmuziek te Vicenza, Italië.

Als solist werkte Maria mee aan opnames van Händels Israel in Egypt met Le Concert Lorrain en Het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Roy Goodman. Als ensemblezanger werkt ze regelmatig samen met Vox Luminis (Lionel Meunier), Het Nederlands Kamerkoor, Dunedin Consort (John Butt) en Collegium 1704 (Vaclav Luks).

Voor zij een zangcarrière begon studeerde Maria Valdmaa Estische taal en literatuur aan Tallinn University. Zij werd verder opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze haar Bachelor- en Master-graad behaalde in oude muziek en historische uitvoeringspraktijk. Daar studeerde ze bij Barbara Pearson en bij andere vooraanstaande oude muziekspecialisten als Jill Feldman, Michael Chance, Peter Kooij en Vitali Rozynko.

TERUG